28 Απριλίου 2010

Καταπέλτης το πόρισμα της ΔΟΥ Σύρου

Εκτεταμένες φορολογικές παραβάσεις από τον διευθυντή Πολεοδομίας

Του Γιώργου Λιάλιου

Καταπέλτης είναι και το πόρισμα της ΔΟΥ Σύρου για τον υπό απόλυση διευθυντή της πολεοδομίας του νησιού. Οι ελεγκτές της Εφορίας διαπίστωσαν εκτεταμένες φορολογικές παραβάσεις και του καταλόγισαν πρόστιμο 877.000 ευρώ. Εκκρεμεί ο έλεγχος της αγοράς ακινήτου αξίας περίπου 500.000 ευρώ στην Ντελαγκράτσια της Σύρου, ενώ μεθαύριο Παρασκευή οδηγείται στο πειθαρχικό συμβούλιο της νομαρχίας Κυκλάδων ο υποδιευθυντής της ίδιας πολεοδομίας με το ερώτημα της απόλυσης.

Η ΔΟΥ Σύρου, κατ’ εντολήν του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή διενήργησε φορολογικό έλεγχο για το διάστημα 1998 – 2006 στον υπό απόλυση διευθυντή της πολεοδομίας Σύρου κ. Δημ. Μπουντούρη. Σύμφωνα με το πόρισμά της, διαπιστώθηκε σειρά φορολογικών παραβάσεων, για τις οποίες ο ελεγχόμενος θα έπρεπε να καταβάλει 877.000 ευρώ. Ο κ. Δημ. Μπουντούρης καταδικάστηκε ομόφωνα από το πειθαρχικό συμβούλιο της νομαρχίας Κυκλάδων για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά, εντός και εκτός υπηρεσίας», κατηγορία που σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα τιμωρείται με απόλυση. Ο επικεφαλής της πολεοδομίας Σύρου (στην οποία υπάγονται επίσης η Μύκονος, η Τζια και η Κύθνος) βρέθηκε να κατέχει περισσότερα από 600.000 ευρώ, την προέλευση των οποίων δεν δικαιολόγησε επαρκώς. Απολογούμενος, ο κ. Μπουντούρης υποστήριξε ότι μέρος των χρημάτων προέρχονταν από την επιχείρηση της συζύγου του και μέρος αυτών έλαβε ως αμοιβή, προσφέροντας υπηρεσίες συμβούλου, κάτι που όμως απαγορεύεται από τη θέση του. Η υπόθεση, πάντως, έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

Στο πειθαρχικό συμβούλιο της νομαρχίας Κυκλάδων οδηγείται την Παρασκευή με τις ίδιες κατηγορίες και ο υποδιευθυντής της πολεοδομίας Σύρου, κ. Κυρ. Δικτυόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την άρση του φορολογικού, τραπεζικού και χρηματιστηριακού του απορρήτου προέκυψε ότι κατέχει περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ. Γενικά, η άρση του τραπεζικού απορρήτου έχει διαταχθεί σήμερα από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σε 57 περιπτώσεις δημοσίων λειτουργών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτόν τον δρόμο. Να τελειώσει επιτέλους η ατιμωρησία στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, παντού», δήλωσε χθες σχετικά με την υπόθεση ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης.

«Στις πολεοδομίες των δήμων παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό διαφθοράς», σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Ρακιντζής. «Μόνη λύση είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δηλαδή όλα τα απαραίτητα για μια οικοδομική άδεια να κατατίθενται ηλεκτρονικά. Και οι πολεοδομίες να χωριστούν στα δύο: άλλη υπηρεσία να εκδίδει τις άδειες και άλλη να ελέγχει».

«Το καθεστώς που ισχύει στις πολεοδομίες επιτρέπει κάθε είδους διαφθορά», σχολιάζει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Γ. Αλαβάνος. «Τα κυκλώματα στις Κυκλάδες δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν υπάρξουν ριζικές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας των πολεοδομιών, στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στη Δικαιοσύνη. Οσον αφορά τα συγκεκριμένα πρόσωπα, θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών του νομού Κυκλάδων πήρε προ ημερών θέση υπέρ των ελεγχόμενων στελεχών της πολεοδομίας Σύρου. «Δεν επιθυμούμε να επέμβουμε στη διαδικασία έλεγχου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «εν τούτοις δεν μπορούμε παρά να εξάρουμε παράλληλα και την σημαντική προσφορά αυτών των συναδέλφων μηχανικών που επί εικοσαετία, με πενιχρά λειτουργικά μέσα, εν μέσω δαιδαλώδους νομοθεσίας και πλήθος υπηρεσιακών ελέγχων ανταποκρίθηκαν άριστα στα οργανωτικά και υπηρεσιακά καθήκοντά τους».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28-04-10

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση