ΒΕΡΕΚΥΝΘΟΣ

Μια κολεκτίβα που ζει για την Τέχνη

το καλλιτεχνικό χωριό “ΒΕΡΕΚΥΝΘΟΣ”

Βερέκυνθος: Το βουνό όπου ζούσαν και λατρεύονταν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, γιοί του Δία και προστάτες των τεχνών. Ήρθαν εδώ και δίδαξαν τις πανάρχαιας τέχνες στους ανθρώπους (Μεταλλουργία, Κεραμική, Υαλουργία, Υφαντική). Σήμερα, το αρχαίο όνομα αναδύεται ξανά και παίρνει τη θέση του στον ίδιο τόπο. Οι πανάρχαιες τέχνες συγκεντρώθηκαν για να πάρουν πάλι τη θέση που τους αξίζει στη ζωή των ανθρώπων.

 

Συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση, δημιουργήσαμε το καλλιτεχνικό χωριό “Βερέκυνθος” με κύριο στόχο την ανάδειξη των τεχνών που ήταν συνυφασμένες πάντα με τη ζωή και τον πολιτισμό του κρητικού λαού. Το καλλιτεχνικό χωριό βρίσκεται ανάμεσα στη Σούδα και τα Τσικαλαριά, στην ανατολική είσοδο της πόλης των Χανίων. Στο σημείο αυτό λειτουργούσαν παλαιότερα εργαστήρια κατασκευής τσικαλιών, δίνοντας την ανάλογη ονομασία στο χωριό.

Αντικείμενα που μαρτυρούν την παράδοση του χωριού στην κατασκευή κεραμικών και άλλων έργων, αποτελούν δυο παλιά καμίνια στα οποία οι αγγειοπλάστες έψηναν με ξύλα τα κεραμικά τους. Σήμερα, στο ίδιο μέρος λειτουργούνεργαστήρια κεραμικής, γλυπτικής, αργυροχρυσοχοΐας, υαλουργίας, δερμάτινων ειδών, αγιογραφίας, ζωγραφικής, ψηφιδωτού, κατασκευής μάσκας, διακοσμητικών εφαρμογών και παραδοσιακών κρητικών μαχαιριών. Ο χώρος είναι επισκέψιμος και μπορεί κανείς να δει τους τεχνίτες να δουλεύουν, αλλά και να βρει μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα ντόπια, παραδοσιακά και σύγχρονα αντικείμενα τέχνης. Οι συνιστώμενες ώρες επισκέψεως είναι 10.00-14.00 και 19.00-21.00 εκτός Σάββατο απόγευμα και Κυριακή.

Καλλιτεχνικό Χωριό “Βερέκυνθος”
Κόμβος Σούδας, Χανιά, Κρήτη

tel./fax: (+30) 28210 89101, 28210 80374, 28210 80224

website:  www.verekinthos.com  

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση