diktyo
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2046993

Πολεμος και Ειρηνη

Άρνηση στράτευσης για λόγους συνείδησης στην Ελλάδα

ελλάδα Σ.Α.Σ.

Οι αντιρρησίες και η αντιμετώπισή τους

Ο θεσμός της υποχρεωτικής στράτευσης εισάγεται στην Ελλάδα το 1911, λίγο πριν την εμπλοκή της χώρας σε μια σειρά συνεχών πολέμων (Βαλκανικοί, 1ος Παγκόσμιος, εκστρατεία στην Ουκρανία, Μικρά Ασία). Η διάρκεια αυτής της εμπλοκής (πάνω από μια δεκαετία) και η συνεπακόλουθη εξάντληση των στρατιωτών - πολλοί από τους οποίους κατατάχτηκαν το 1911 και απολύθηκαν το 1923 – φέρνουν ως αποτέλεσμα το πρώτο μαζικό κύμα λιποταξιών στον ελληνικό στρατό.

Περισσότερα...

 

Αντιρρησίες συνείδησης στην Ελλάδα

Αντιρρησίας συνείδησης
είναι το άτομο που αρνείται
να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις
λόγω της συνείδησής του
με βάση τις θρησκευτικές,
ηθικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις του.
Σε ορισμένες από τις χώρες
όπου η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική,
δίνεται η δυνατότητα στους αντιρρησίες συνείδησης να επιλέξουν να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο σύμφωνα με τη συνείδησή τους
μέσω εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας.
Βικιπαίδεια, ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια 

Στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αντιρρησίες συνείδησης έκαναν την εμφάνισή τους σε αξιόλογο αριθμό κατά το δεύτερο τέταρτο του 20ού αιώνα.

Αρχικά, επρόκειτο για μαζικά κύματα λιποταξιών λόγω εξάντλησης από τις πολυάριθμες πολεμικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1910. Για τον μισό και πλέον αιώνα που ακολούθησε, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αρνήθηκαν σταθερά να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε στρατιωτική υπηρεσία —στάση συνείδησης η οποία αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα. Τη δεκαετία του 1980 άρχισαν να εμφανίζονται ιδεολογικοί ή κοινωνικοπολιτικοί αρνητές στράτευσης. Κατά τη διάρκεια του ενός αιώνα δηλωμένης συνειδησιακής αντίρρησης ως προς τον πόλεμο και τη στρατιωτική θητεία, η ελληνική νομοθεσία είτε υπήρξε αμήχανα τιμωρητική, συχνά υπό το βάρος εσωτερικών πιέσεων, είτε σύρθηκε από τη διεθνή κοινότητα ώστε να βελτιώσει την κατάσταση. Καθοριστικής σημασίας υπήρξε η ψήφιση νόμου το 1997 που εισήγαγε μια μορφή πολιτικής κοινωνικής υπηρεσίας ως εναλλακτική της στρατιωτικής

Περισσότερα...

 

Ο Νόαμ Τσόμσκι στο Ηράκλειο Κρήτης

Με επίθεση στην πολιτική των ΗΠΑ
Ο Νόαμ Τσόμσκι στο Ηράκλειο Κρήτης για το 1ο Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Συνέδριο

Associated Press 23/05/06

Ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές της εποχής μας, ο Νόαμ Τσόμσκι, που θα ανοίξει την Τετάρτη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου τις εργασίες του 1ου Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Συνεδρίου, που οργανώνεται στο Ηράκλειο, μίλησε την Τρίτη στους δημοσιογράφους με τον γνωστό χειμαρρώδη λόγο του.

Ο Νόαμ Τσόμσκι ρωτήθηκε πώς σχολιάζει αμερικανικά δημοσιεύματα, βάσει των οποίων η αμερικανική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει καταδικαστεί αν ισχύει το κράτος δικαίου για εγκλήματα πολέμου.

Περισσότερα...

 

Ο άγνωστος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

 

Ο άγνωστος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Η εικόνα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που έχει μείνει στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική του δράση τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

"Έχω έναν εφιάλτη"

Τα σαράντα χρόνια από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ γιορτάζονται αυτή τη βδομάδα με ιδιαίτερη επισημότητα. Θα παιχτεί και πάλι στις αμερικανικές τηλεοράσεις το ίδιο ντοκιμαντέρ με τις γνωστές σκηνές: ο Κινγκ αγωνίζεται κατά του διαχωρισμού των μαύρων στο Μπέρμιγχαμ (1963), ο Κινγκ εκφωνεί τον περίφημο λόγο για "το όνειρό του" (I have a dream) στην Ουάσιγκτον (1963), ο Κινγκ διαδηλώνει στη Σέλμα της Αλαμπάμα για το δικαίωμα ψήφου (1965), και, τέλος, ο Κινγκ νεκρός στο μπαλκόνι ενός μοτέλ στο Μέμφις (1968).

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...
Παρατηρητήριο Αιολικής Ενέργειας
pae2