To ΚΑΣΤΡΙ

Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός 22 Γυναικών

Με σεβασμό στην παράδοσηκαι θέλοντας να διατηρήσουμε αναλλοίωτες τις γεύσεις της ευρηματικής Κυλαδίτικης κουζίνας, δημιουργήσαμε τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Σύρου, το “Καστρί”. Ένα εργαστήρι γαστριμαργικών απολαύσεων, με σεβασμό στη Συριανή Κυκλαδίτικη κουζίνα και στον καταναλωτή. Με κύριο στόχο την ποιότητα και την υγιεινή διατροφή και με τις γνώσεις που μας κληροδότησαν οι γιαγιάδες μας, παρασκευάζουμε τα προϊόντα μας αποκλειστικά από αγνές Κυκλαδίτικες πρώτες ύλες, με παραδοσιακές σπιτικές συνταγές, σε σύγχρονα διαμορφωμένους χώρους παραγωγής, με άριστο εξοπλισμό και τηρώντας τις προδιαγραφές υγιεινής.
Το Καστρί: Οι νοικοκυρές από τη Σύρο που έβγαλαν 400.000 ευρώ μαγειρεύοντας, της Σοφίας Κατσαρέλη


 
Σπιτικά φαγητά, με σεβασμό στις κυκλαδίτικες γεύσεις “μαγειρεμένα” με παράδοση και γυναικεία επιχειρηματικότητα στο τελείωμα. Πώς το “Καστρί” της Σύρου αντιμετωπίζει την κρίση, με τζίρο που θα ζήλευαν πολλοί επαγγελματίες

Στην καρδιά των Κυκλάδων και στη δίνη της ανεργίας στην Ελλάδα, μία ομάδα γυναικών παραδίδει μαθήματα επιχειρηματικότητας. Με πλεόνασμα αγάπης γι’ αυτό που κάνει, ο συνεταιρισμός “Το Καστρί” της Σύρου, έχει φτάσει σε τζίρο έως και τις 400.000 ευρώ ετησίως, απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 20 ανθρώπους, με μισθούς έως και 20{239f029635181d89655d9f5197ced0c7530b2a0cc9cbc7d1798f9f7c796b465f} υψηλότερους σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.
Η “αρχιτεκτόνισσα” του εγχειρήματος, η πρόεδρος του συνεταιρισμού, Άννα Δαρζέντα, μιλάει στο WE του News 247 για το τι μπορεί να καταφέρει κανείς, τολμώντας και κάνοντας επάγγελμα το μεράκι του, ακόμη και κάτω από καθόλα αντίξοες συνθήκες.
Το έναυσμα για τη δημιουργία του συνεταιρισμού έδωσε ένα ευρωπαϊκό επιδοτούμενο πρόγραμμα, το οποίο ήταν μόνο για γυναίκες και το οποίο ανακάλυψε η κα Δαρζέντα, έχοντας στο μυαλό της να δημιουργήσει αυτήν την επιχείρηση… πριν από 15 χρόνια.
Τότε, η δύναμη του συνεταιρισμού ήταν 28 γυναίκες, χωρίς προηγούμενη εξειδίκευση, που έφτιαχναν – όπως οι περισσότεροι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα – γλυκά του κουταλιού και λικέρ. “Βλέποντας όμως, ότι το νησί μας δεν είναι τόπος παραγωγής φρούτων, από τον πρώτο μήνα το αλλάξαμε, παρέχοντας υπηρεσίες catering. Μετά από 4 χρόνια, ανοίξαμε εστιατόριο στο λιμάνι της Ερμούπολης”, λέει η κα Δαρζέντα.
Για το στήσιμο του συνεταιρισμού, τα ιδρυτικά του μέλη στηρίχθηκαν μόνο στην εφάπαξ επιδότηση που έλαβαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Στην αρχή δε, συνάντησαν αρκετά εμπόδια, κυρίως επειδή ο συνεταιρισμός ήταν νεοσύστατος και η τοπική κοινωνία δεν τον γνώριζε.
Σήμερα, το “Καστρί” απασχολεί 22 άτομα, με τη μικρότερη από τις γυναίκες να είναι 35 ετών και τη μεγαλύτερη 74. “Οι νεότερες μαθαίνουν από τις μεγαλύτερες και οι μεγαλύτερες από τις νεότερες”, σημείωσε, αποδεικνύοντας το αληθές του λόγου “η ισχύς εν τη ενώσει”, τονίζει η πρόεδρός του.
Με τους συζύγους/συντρόφους τους να έχουν “αγκαλιάσει” με ενθουσιασμό την προσπάθειά τους, τα ιδρυτικά μέλη του συνεταιρισμού καταβάλλουν καθημερινά προσπάθειες να εξελίξουν ακόμα περισσότερο την επιχείρηση, συμμετέχοντας σε συνέδρια και παρακολουθώντας ημερίδες. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές, που και οι ίδιες είναι μεταξύ των εισηγητών.
 
“Παραδοσιακά φαγητά, με ποιοτικές πρώτες ύλες και τιμές, ανάλογες της κρίσης”… έτσι χαρακτηρίζουν το φαγητό στο “Καστρί” οι πελάτες του
Προσαρμοζόμενο στην κρίση και λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες του κόσμου, το “Καστρί” ξεκίνησε επικοινωνιακή καμπάνια, κερδίζοντας νέους πελάτες κάθε μέρα:
“Ο συνεταιρισμός προσαρμόστηκε στην κρίση. Κατεβάσαμε τις τιμές 1 ευρώ στη μερίδα κι έχουμε ειδική έκπτωση για κάποια άτομα, όπως μας το ζήτησαν τα σωματεία. Σε όσους δεν έχουν την έκπτωση, δίνουμε κάποιες σφραγίδες και έχουν ένα δώρο”, εξηγεί η κα Δαρζέντα.

 

 Η κρίση μείωσε τις τιμές και τον τζίρο, αλλά όχι και τις θέσεις εργασίας, αφού έχουν έρθει στον συνεταιρισμό περισσότερα άτομα, καθώς πολλοί από τους συζύγους τους, έχουν χάσει τη δουλειά τους.
“Η ανεργία στη Σύρο είναι ιδιαίτερα αισθητή. Μας έχει επηρεάσει κι εμάς, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα να φύγουμε από το νησί”, υπογραμμίζει η κα Δαρζέντα.
“Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα… Δεν μπορούμε να συμβουλεύσουμε τους νέους, για το τι είναι σωστό να κάνουν. Μπορούμε μόνο να τους πούμε, να μην χάνουν την αισιοδοξία τους και να τολμούν”, υπογραμμίζει, προτρέποντας όλους να ακολουθήσουν το ένστικτό τους να κάνουν το παραπάνω βήμα.
“Το μυστικό της επιτυχίας είναι να αγαπάς πολύ, αυτό που κάνεις και να μην τα παρατάς στην πρώτη δυσκολία”, λέει από τη μεριά της η κα Δαρζέντα.
Σημειώνεται, πως μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που ιδρύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι Κοινωνική Επιχείρηση.
Η CECOP, Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνεταιρισμών εκπροσωπεί περίπου 50.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενους, με συνολικό τζίρο 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Σε περιόδους κρίσης, οι κοινωνικές επιχειρήσεις γίνονται ακόμα πιο σημαντικές. Και είναι ακριβώς αυτές οι επιχειρήσεις, που μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση.

* Επισκεφτείτε το «Καστρί» και πάρτε μία μυρωδιά από τις νοστιμιές του στη διεύθυνση http://tokastri.blogspot.gr/

ΠΗΓΗ: news247 Μάϊος 04 2014

  

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση