Ελεύθερη Ικαρία

 

Όποιος αγαπάει τα βουνά, μόνο φρίκη θα νιώσει ανοίγοντας τη σελίδα της ΡΑΕ και βλέποντας στον χάρτη όλη την Ελλάδα κατεχόμενη από ΒΑΠΕ.

https://geo.rae.gr/…

Εστιάζοντας στην Ικαρία, και επιλέγοντας κλίμακα 1:136494, βλέπουμε με τρόμο την μέλλουσα κατάληψη και επαπειλούμενη καταστροφή

1) της κορυφογραμμής της Πούντας σε όλο της το μήκος από τον Άη Δημήτρη μέχρι τον Άη Στάθη,

2) του Τσολιά και του Εφανού και του υπολοίπου της κορυφογραμμής από τον Άη Στάθη μέχρι το Καψαλινό Κάστρο,

3) ολόκληρου του Δάσους του Ράντη και της ευρύτερης περιοχής πάνω από τα Κοσοίκια της Μεσαριάς ως πέρα από το Φραντάτο και το Μάραθο στην Περαμεριά,

4) όλων των ορεινών εκτάσεων πάνω από τα χωριά των Ραχών (οροπέδια Ζηζόκαμπος, Αμμούδια, Εριφή, Πέζι)

5) της απότομης ράχης του βουνού του Κάβο Πάπα μέχρι το ακρωτήριο.

Όσοι περπατήσαμε και αγαπήσαμε αυτά τα μέρη, όσοι θεωρούμε ότι είναι μέρος της ταυτότητάς μας, όσοι θεωρούμε ότι από αυτά εξαρτάται η ζωή μας, έχουμε μόνο μία επιλογή:

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας

 

… και η προϊστορία των αντιδράσεων του ικαριώτικου λαού

Αντιδράσεις στην Ικαρία για τον αιολικό σταθμό (2012)

Λίνα Γιάνναρου

Σε αναβρασμό βρίσκεται η ικαριώτικη κοινωνία με αφορμή τη δρομολογούμενη εγκατάσταση στο νησί αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για μια επένδυση-μαμούθ της εταιρείας «Ίκαρος Άνεμος Α.Ε.», συμφερόντων του Ομίλου Μυτιληναίου, για την οποία έχει ήδη δοθεί η σχετική άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Συγκεκριμένα, η με αριθμό 4ΑΣ0ΙΔΞ-ΖΦΖ άδεια που χορηγήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, προβλέπει την εγκατάσταση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 330 MW σε έκταση 28 τ.χλμ. στον Αθέρα (αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολο της κορυφογραμμής του νησιού), ο οποίος θα αποτελείται από 110 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 MW εκάστη, ύψους 150 μέτρων και με διάμετρο ρότορα 90 μέτρα. Η άδεια προβλέπεται να έχει ισχύ για 25 χρόνια με πρόβλεψη ανανέωσης για άλλα 25 χρόνια.

Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα παραχθεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας από ανανεώσιμη πηγή. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το αντισταθμιστικό όφελος για το δήμο θα φτάνει τα 1,7 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ωστόσο, η τοπική κοινωνία αλλά και η δημοτική αρχή της Ικαρίας ισχυρίζονται ότι ενημερώθηκαν για τα σχέδια της εταιρείας από τη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Διαύγειας. «Ούτε ρωτήθηκε ο δήμος ούτε βέβαια προηγήθηκε κάποια συζήτηση με την τοπική κοινωνία πριν ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης», αναφέρει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου κ. Ηλίας Γιαννίρης, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει διαδικτυακά -και όχι μόνο- εναντίον της χωροθέτησης των 110 ανεμογεννητριών.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει καταστροφική τη συγκεκριμένη επένδυση. Όπως αναφέρει, οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε εύθραυστα οικοσυστήματα σε περιοχές μεγάλης σπουδαιότητας για την ορνιθοπανίδα, ενώ θα είναι ορατές από χιλιόμετρα μακριά, αλλοιώνοντας το τοπίο. Η περιοχή όπου προβλέπεται να αναπτυχθούν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Δάσος του Ράντη, περίφημα ιστορικά μονοπάτια και πέτρινους φραγμούς, πηγές νερού και περιοχές Natura 2000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ικαριώτες δεν τάσσονται συλλήβδην εναντίον των αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας. Εδώ και χρόνια άλλωστε έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στην Ικαρία επτά ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ, ύψους 30 μέτρων, στη θέση Φυρή Ασπα, στον Άγιο Κήρυκο, και παρότι κοντά στον οδικό άξονα, οι κάτοικοι θεωρούν ότι έχουν ενταχθεί ομαλά στο τοπίο, θυμίζοντας σύγχρονο τεχνολογικό έργο. Οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες μπορούν να καλύπτουν το 12% των ενεργειακών αναγκών της Ικαρίας, ενώ τίθενται σε πλήρη λειτουργία των Αύγουστο λόγω των αυξημένων αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Υβριδικός σταθμός

Η νέα επένδυση, φυσικά, μπορεί να υπερκαλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, ακόμα και το καλοκαίρι. Η μέγιστη προβλεπόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκαπενταύγουστο είναι 9 MW. Ήδη στον Άγιο Κήρυκο λειτουργεί θερμοηλεκτρικός σταθμός ισχύος 12,5 MW, 600 KW παράγονται από ανεμογεννήτρια ιδιώτη, ενώ κατασκευάζεται πρωτοποριακός υβριδικός ενεργειακός σταθμός στη δυτική Ικαρία (Πέζι – Προεσπέρα), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 6,5 MW. Η εγκατάσταση δε μεγάλης μονάδας φωτοβολταϊκών από ιδιώτες, ισχύος 1 MW, μπορεί να προσφέρει ενεργειακή αυτονομία στο νησί.

Ο Δήμος Ικαρίας με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης της ΡΑΕ.

Συγκέντρωση υπογραφών μέσω Ίντερνετ

Η πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών κατά των 110 ανεμογεννητριών της Ικαρίας τυγχάνει, πάντως, ευρύτερης αποδοχής. Από την ημέρα που δημοσιεύθηκε στο Ιντερνετ (26 Νοεμβρίου 2011) μέχρι σήμερα, την ηλεκτρονική αίτηση έχουν υπογράψει περί τους 1.000 πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσα στους οποίους και σημαντικές προσωπικότητες από την κοινωνία των πολιτών, την Αυτοδιοίκηση, τον πανεπιστημιακό και επιστημονικό χώρο. Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει και έντυπη συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου να ενισχυθεί η θέση υπέρ της διαβούλευσης με την κοινωνία της Ικαρίας για τη συγκεκριμένη επένδυση. Για να καλυφθεί το κενό της ενημέρωσης, έχουν πραγματοποιηθεί ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή του Δήμου Ικαρίας. Η ηλεκτρονική αίτηση βρίσκεται στη διεύθυνση www.gopetition.com/petitions/ικαρία-υπογράφουμε-κατά-των-11.html.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 06.01.2012

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...