“Οι Νησίδες του Αιγαίου εκπέμπουν SOS: Οάσεις ζωής ή βιομηχανική ζώνη;”

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021: Ανοιχτή Διαδικτυακή Εκδήλωση – Συζήτηση με θέμα “Οι Νησίδες του Αιγαίου εκπέμπουν SOS: Οάσεις ζωής ή βιομηχανική ζώνη;”

Η “Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου”, σε συνεργασία με την “Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία” και τη “MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας”, διοργάνωσε την Κυριακή 7 Μαρτίου ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:

Οι Νησίδες του Αιγαίου εκπέμπουν SOS: Οάσεις ζωής ή βιομηχανική ζώνη;” 

Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης:

https://www.facebook.com/watch/live/?v=338242507599852&ref=watch_permalink

 

Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη της μεγάλης οικολογικής και πολιτιστικής σημασίας των νησίδων του Αιγαίου, των “Γκαλαπάγκος της Μεσογείου”, οι οποίες απειλούνται άμεσα με ολοκληρωτική καταστροφή από το έργο Southern Aegean Interconnector / Aigaio Project της εταιρείας Κυκλαδικά Μελτέμια (Eunice Energy Group) που προβλέπει την εγκατάσταση 138 ανεμογεννητριών σε 23 προστατευόμενες νησίδες του Αιγαίου. Το θέμα είναι -δυστυχώς- εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς το έργο είναι υποψήφιο για ένταξη στα “Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος” (Projects of Common  Interest – PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη λίστα των οποίων έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 8/4/2021.

 

Εισηγητές οι:

Μωυσής Μυλωνάς, Καθηγητής Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Κώστας Παπακωνσταντίνου, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Οδυσσέας Παξινός, MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας

Τούλα Μαρκέτου, Αρχαιολόγος ΕΦΑ Δωδεκανήσου

 

Παρεμβάσεις έγιναν από την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, και από τη δημοτική σύμβουλο Δήμου Αμοργού, Ελευθερία Ψυχογιού.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και κάτοικοι των νησιών Κίναρος και Λέβιθα.

 

Από την “Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου” την εκδήλωση άνοιξε ο Άκης Παπασαράντης με μια εισαγωγική ομιλία και ένα σύντομο ιστορικό του θέματος, ενώ, πριν τη συζήτηση, ο Άγγελος Ανδρουλιδάκης παρουσίασε έναν πρακτικό οδηγό για τη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση των “Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος” της ΕΕ.

 

Συντονιστές:

Μαρτίνος Γκαίτλιχ – Βιολόγος-Περιβαλλοντολόγος

Άλεξ Σάφνερ

 

Παρά την καθολική εναντίωση περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων και την κατηγορηματικά αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, αλλά και των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσων και Κυκλάδων, όχι μόνο δεν έχει διακοπεί οριστικά η διαδικασία αδειοδότησης του έργου, αλλά αντίθετα είναι υποψήφιο για ένταξη στα “Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πρωτοφανές να συνεχίζεται η αδειοδότηση ενός έργου που έχει χαρακτηριστεί  “ιεροσυλία” και “περιβαλλοντικό έγκλημα” από αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, αλλά και να αιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χρηματοδότηση της ολοσχερούς καταστροφής πυρήνων του πανευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000.

Η εκδήλωση στοχεύει στη διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία για την αποτροπή αυτής της καταστροφής, στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη μεγάλη σημασία των νησίδων, αλλά και τη δημόσια έκκληση για συμμετοχή στη διαβούλευση με στόχο την αποτροπή της ένταξης του έργου στα “Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος” της ΕΕ. Η “Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου” είναι μια ανοιχτή πρωτοβουλία πολιτών με στόχο την ανάδειξη της πολύπλευρης σημασίας των πολύτιμων αυτών οικοσυστημάτων, τα οποία συχνά απαξιώνονται εσκεμμένα ως «βραχονησίδες» ή «ξερονήσια», αλλά και τη διαφύλαξη της ακεραιότητάς τους από την ολοσχερή καταστροφή που τα απειλεί.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

www.ornithologiki.gr/nisides

Διαβούλευση PCI: https://ec.europa.eu/energy/consultations/consultation-list-candidate-5th-projects-common-interest-electricity-and-gas_en

Υπό ένταξη έργο: https://tyndp2020-project-platform.azurewebsites.net/projectsheets/transmission/293

 

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΔΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

CITIZEN’S INITIATIVE FOR THE PROTECTION OF AEGEAN ISLETS

E-Mailnisidesaigaiou@gmail.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...