Κίνηση Πολιτών ενάντια στην καταστροφή της Πάρου

Στην Πάρο, τα τελευταία έξι χρόνια, ενωμένοι οι πολίτες με τον Δήμο και την Περιφέρεια, αγωνιζόμαστε ενάντια στο σχεδιαζόμενο έργο της εγκατάστασης δύο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με σύνολο 22 ανεμογεννητριών ύψους 105μ σε πέντε σημεία του νησιού καθώς και σε όποια άλλα αντίστοιχα έργα έπονται. Πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο 218,5 MW συνολικά 95 Α/Γ στα νησιά Άνδρο, Νάξο Τήνο και Πάρο (εκ των οποίων οι 22 στην Πάρο), το οποίο θα προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον του νησιού μας  μετατρέποντας το από έναν ιδιαίτερου φυσικού κάλλους  τόπο, σε ένα απέραντο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 

           Από το 2011 όλες οι γνωμοδοτήσεις του Δήμου Πάρου και της Περιφέρειας είναι ομόφωνα αρνητικές στο έργο! Έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ με διαφορετικές προσφυγές από τον Δήμο, τους φορείς του νησιού και την Περιφέρεια και προσφυγή σε κατώτερα δικαστήρια για επιμέρους θέματα. Από το 2015 έχουμε δημιουργήσει την δημοτική επιτροπή αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες και μέσω αυτής διοργανώνουμε συνέχεια δράσεις δηλώνοντας με κάθε τρόπο την αντίθεσή μας στο έργο και την αγωνιστική διάθεση των πολιτών.  Πιο αναλυτικά, μερικές από τις σημαντικότερες δράσεις μας: επιστημονικό συνέδριο σχετικά με τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση των α/γ, συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς, ενημερωτικές συναντήσεις/συζητήσεις σε κάθε χωριό, οργάνωση ομάδων δράσεις με καταμερισμό  αρμοδιοτήτων,  μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, συμμετοχή στη διαβούλευση για την ΜΠΕ του έργου, το 2017, με την σύνταξη 700 κειμένων διαβούλευσης από τους πολίτες, συλλογή 7500 υπογραφών, συμμετοχή στο συνέδριο για την ανάπτυξη που διοργάνωσε το υπουργείο σε Νάξο και Σύρο το 2018 επισημαίνοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία και τον τουρισμό από το σχεδιαζόμενο έργο,    συμμετοχή μας στο παγκόσμιο Φόρουμ για την ενέργεια που διοργάνωσε το υπουργείο στη Νάξο το καλοκαίρι του 2018, με την κατάθεση υπομνήματος εναντίωσης στο έργο από την επιτροπή μας,  συνεργασία με άλλες επιτροπές πολιτών από όλη την Ελλάδα και συμμετοχή μας στην ημερίδα με τίτλο «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μύθοι και αλήθειες» στην Αθήνα το 2018 και σε αντίστοιχη ημερίδα στην Τήνο, κατάθεση εγγράφων στις αρμόδιες γνωμοδοτικές υπηρεσίες και υπουργεία, επισημαίνοντας τις παραβιάσεις και παρατυπίες των ΜΠΕ. Πρόσφατη, αλλά όχι τελευταία δράση μας η  διοργάνωση πεζοπορίας διαμαρτυρίας στο σημείο ενός ήδη εγκατεστημένου  α/π.       

Δεν είμαστε εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά υπέρ ενός κεντρικού σχεδιασμού που αντιμετωπίζει την ενέργεια ως ανάγκη και κοινωνικό αγαθό και όχι σαν μέσο κερδοσκοπίας επιχειρηματικών ομίλων.

Η Πάρος όπως και τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια παρουσιάζουν μεγάλη ιδιαιτερότητα στη  γεωμορφολογία, την υδρογεωλογία τους, στο μικροκλίμα τους, τη χλωρίδα και την πανίδα τους. Οι παράγοντες αυτοί, η ξηρά και η θάλασσα μαζί, της προσδίδουν ένα ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και έναν παραδοσιακό χαρακτήρα τα οποία προστατεύονται και από την νομοθεσία (πρ. διατ732/1993, ΓΠΣ Πάρου).

Όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες, το κυκλαδίτικο τοπίο, το ήπιο ανάγλυφο, ο παραδοσιακός χαρακτήρας του νησιού με τις πεζούλες, τα μονοπάτια και τους ανεμόμυλους, η παγκόσμιας εμβέλειας πολιτιστική κληρονομιά μας, με τα διάσπαρτα σε όλο το νησί μνημεία,  ουσιαστικά δεν λαμβάνονται υπόψη στη ΜΠΕ παρά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις της.

Αντιθέτως, ένα δίκτυο δρόμων μήκους 55 και άνω χιλιομέτρων, πλάτους τουλάχιστον 5μ με ακτίνα καμπυλότητας στις στροφές 25μ, θα καταστρέψει μεγάλο μέρος των μονοπατιών και των ξερολιθιών και θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα το ανάγλυφο των περιοχών απ’ όπου θα περάσει.

Οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία αποστάσεις από οικισμούς και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, (όπως βυζαντινά εκκλησάκια, αρχαιολογικούς χώρους), δεν τηρούνται. Υπόγειες γραμμές μεταφοράς ενέργειας θα περάσουν μέσα από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων λατομείων.

Η μικρή κλίμακα του τοπίου και το χαμηλό ανάγλυφο του νησιού δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη. Οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από το 80% του νησιού και θα φαντάζουν γιγάντιες μπροστά στο υψόμετρο των χαμηλών λόφων πάνω στους οποίους θα βρίσκονται.

Μην ξεχνάμε ότι το νησί μας αποτελεί δίοδο μεταναστευτικών πουλιών στα οποία περιλαμβάνονται διάφορα προστατευόμενα είδη, ενώ 10 από αυτά αποτελούν είδη ευαίσθητα στις ανεμογεννήτριες. Παρότι η ύπαρξη των ειδών αυτών γίνεται αποδεκτή και από την ΜΠΕ μέρος των ανεμογεννητριών χωροθετούνται εντός περιοχής προστασίας ορνιθοπανίδας GR153 «Νήσος Πάρος, Νήσος Αντίπαρος και νησίδες» και εντός καταφυγίου άγριας ζωής αλλά και  πλησίον της περιοχής Natura 2000 GR422016 «Πεταλούδες» χαρακτηρίζοντας τις επιπτώσεις αμελητέες.

Εκτός των σοβαρών επιπτώσεων στην πανίδα της περιοχής (αύξηση θνησιμότητας των πτηνών, εξαφάνιση σπάνιων ειδών κλπ, πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν σοβαρούς κινδύνους και για την ανθρώπινη υγεία από την λειτουργία των ανεμογεννητριών. Η περιοδική σκίαση, ο ακουστικός θόρυβος αλλά και οι υπόηχοι χαμηλής συχνότητας επιβαρύνουν σημαντικά τον οργανισμό και το νευρικό σύστημα.

            Όλες αυτές οι επιπτώσεις, στο όνομα της υποτιθέμενης «προστασίας του περιβάλλοντος» χωρίς καν να έχουν ουσιαστική προσφορά στη μείωση του CO2.

            Οι φόβοι μας δεν είναι καθόλου αβάσιμοι καθώς επιβεβαιώνονται τόσο από επιστημονικές έρευνες όσο και από εφαρμογή σε άλλες περιοχές.

Στον τόπο μας, στις Κυκλάδες, το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον είναι άμεσα συνδεδεμένα. Η διατάραξη αυτής της ισορροπίας με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων θα έχει καταστροφικές συνέπειες με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει και η ίδια η ανάπτυξη και βιωσιμότητα των νησιών. Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του τόπου μας μετατρέποντας τον από προστατευόμενο οικοσύστημα σε βιομηχανική περιοχή!

Θα συνεχίσουμε πάντα να αγωνιζόμαστε!

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος!

 

Πολίτες της Πάρου ενάντια στα Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα

 

Πάρος: πορεία στις Α/Γ Συμπαράσταση στους Τηνιακούς 16/2/2020

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...