Αμοργός – Ο αλώβητος χαρακτήρας του νησιού σε κίνδυνο

Μιλά στην «Α» η Ελευθερία Ψυχογιού, μόνιμη κάτοικος και δημοτική σύμβουλος με την παράταξη που διοικεί τον δήμο

«Δεν είναι το νησί με τις τεράστιες αμμουδιές. Εκεί που στηρίζεται είναι ο αλώβητος χαρακτήρας του. Αν τον χάσουμε, οικονομικά έχουμε τελειώσει». Με τα λόγια αυτά η Ελευθερία Ψυχογιού, μόνιμη κάτοικος της Αμοργού και δημοτική σύμβουλος με την παράταξη που διοικεί τον δήμο, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το μέλλον του νησιού σε περίπτωση που προχωρήσει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην Αμοργό έχουν πάρει άδεια παραγωγής 21 ανεμογεννήτριες και βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τη ΡΑΕ άλλες 52. Το ύψος των ανεμογεννητριών θα φτάνει τα 150 μέτρα, την ώρα που η υψηλότερη κορυφή του νησιού φτάνει τα 822. Η διάμετρος του ρότορα θα φτάνει τα 71 μέτρα.

Πίσω από το έργο βρίσκεται η γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF. Της έχει παραχωρηθεί άδεια να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες ακόμη και πάνω από τη χώρα του νησιού, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας. Σύμφωνα με την Ελ. Ψυχογιού, οι έξι ανεμογεννήτριες που προβλέπεται να τοποθετηθούν εκεί βρίσκονται εντός των ορίων αρχαιολογικής περιοχής.

Άλλες επτά προβλέπεται να τοποθετηθούν στην περιοχή Χλωροβούνια, κοντά στην οποία βρίσκεται η μονή του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη, επίσης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς έχει χτιστεί πάνω σε αρχαίο ναό του Απόλλωνα. Οι υπόλοιπες οκτώ προβλέπεται να μπουν στην περιοχή Βίγλες.

«Στην Αμοργό τα δύο τρίτα του νησιού είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι. Ακόμη και για να περάσει μια οπτική ίνα σε δρόμο που ήταν ήδη άσφαλτος και δεν θα χρειαζόταν να σκάψουμε, ως δήμος έπρεπε πρώτα να πάρουμε άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία» σημειώνει η Ελ. Ψυχογιού.

Όπως παρατηρεί, η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν δείχνει στην περίπτωση των αιολικών πάρκων την ίδια ευαισθησία. Αντιθέτως, στο διάστημα που πέρασε, ο κόσμος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση. Στις δύο ημερίδες που έγιναν με πρωτοβουλία των ενεργών πολιτών Αμοργού, της ομάδας που κινητοποιείται για τα αιολικά, η συμμετοχή έφτασε στη μία εκδήλωση τα 500 άτομα και στην άλλη τα 300, τη στιγμή που ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού δεν ξεπερνά τα 1.500 άτομα.

 

ΑΥΓΗ 31.8.20

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...