Ψήφισμα του δήμου Σκύρου για τα σχεδιαζόμενα φαραωνικά αιολικά πάρκα

Ψήφισμα του δήμου Σκύρου για τα σχεδιαζόμενα φαραωνικά αιολικά πάρκα

Σκύρος, ψήφισμα του Δήμου Σκύρου

Σύσσωμη η Δημοτική Αρχή τίθεται ενάντια στην επιχειρηματική προσπάθεια επένδυσης ιδιωτικών συμφερόντων της Μονής Μεγίστης Λαύρας και άλλων, για την εγκατάσταση στο «Βούνο Κόχυλας» της Νοτίας Σκύρου του περιβαλλοντοκτόνου Φαραωνικού – Βιομηχανικού και ασυνήθους μεγέθους έργου εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων συνολικής ισχύος 333MW.
Το όρος “Κόχυλας” έχει ενταχθεί από το 2006 στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο “Natura 2000” και αποτελεί “Τόπο Κοινοτικής Σημασίας” με κωδικό «GR 242006» λόγω της “βιοποικιλότητας” με προέχουσα την παρουσία του πτηνού Μαυροπετρίτη (“Falco eleonorae”), της μοναδικής παγκοσμίως φυλής του μικρόσωμου Σκυριανού Αλόγου και σπάνιων φυτών που περιλαμβάνονται στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλουμένων Ειδών, της σημαντικότητας της περιοχής για την αναπαραγωγή θαλάσσιων πουλιών, αρπακτικών πτηνών και ειδών που συνδέονται με θαμνώδη βλάστηση.
Το όρος «Κόχυλας» έχει επίσης χαρακτηρισθεί ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» της ορνιθοπανίδας.
Το όρος «Κόχυλας» έχει πρόσθετα χαρακτηρισθεί ως «Σημαντική περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδος» με κωδικό «GR 115 όρος Κόχυλας».
Μέχρι σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εκδώσει δύο Άδειες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας έναντι του συνολικού έργου των 333 MWισχύος 150 MW.
Τα δύο αιολικά πάρκα «1ο Αιολικό Πάρκο Σκύρου ΕΠΕ» και «9ο Αιολικό Πάρκο Σκύρου ΕΠΕ», αποτελούν συνολικά ισχύ 150 MW, επιμεριζόμενη σε από 78MW και 72MW αντίστοιχα, καθώς και σε 14 Α/Γ και 13 Α/Γ το κάθε ένα.
Η κάθε Α/Γ έχει ισχύ 5,6 MW και ύψος πυλώνα 105 μ. και διάμετρο πτερωτής 150 μ. διαμορφώνοντας το ύψος της κάθε Α/Γ στα 180 μ. περίπου. Δηλαδή με όρους οικοδομησιμότητας το ύψος της κάθε ανεμογεννήτριας προσομοιάζει με ουρανοξύστη ύψους 60 ορόφων (της Νέας Υόρκης).
Οι ελληνικές εταιρείες που φέρονται να χρηματοδοτούν με τραπεζικούς δανεισμούς το έργο είναι κουφάρια αδρανών νομικών προσώπων, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και απασχόληση προσωπικού, με μηδενικά ίδια κεφάλαια και στο σύνολό τους ζημιογόνες οικονομικά.
Με ανάλογη αναφορά στην προηγούμενη απόπειρα της Μονής Μεγίστης Λαύρας το 2010 για την εγκατάσταση ακριβώς της ίδιας αιολικής ισχύος του έργου των 333 MW το σύνολο του προϋπολογισμού επένδυσης ανέρχονταν στα 620.000.000 €, συμπεριλαμβανομένου του ποσού της διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Σήμερα αδίστακτοι επενδυτές τολμούν να υλοποιήσουν το βάρβαρο περιβαλλοντοκτόνο αυτό έργο με διαστάσεις Α/Γ που δεν έχουν σχεδιασθεί για κανένα ελληνικό νησί αλλά και σε άλλα του πλανήτη με βίαιο αφανισμό της αρχής της βιώσιμης ανάπτυξης «περιβάλλον – οικονομία – κοινωνία» με ό,τι αυτό επιφέρει ως συνέπεια:
• την καταστροφή των προστατευόμενων περιοχών του «Natura 2000» του βουνού,
• την εγκατάσταση Α/Γ ύψους 180 μ. ορατών από κάθε χωρικό σημείο του νησιού, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας,
• με εμφύτευση χιλιάδων τόνων σκυροδέματος στο ανάγλυφο του βουνού για την πάκτωση των γιγαντιαίων Α/Γ με μη αναστρέψιμη δυνατότητα,
• την διάνοιξη δρόμων που προσεγγίζουν τις διαστάσεις λεωφόρων για την διέλευση φορτηγών μήκους δυνατότητας μεταφορά ύψους 100 μέτρων Α/Γ «ματώνοντας» οριστικά και ανεπίστροφα επίσης το ανάγλυφο του βουνού,
• την απόρριψη εκατοντάδων τόνων χώματος από την διάνοιξη των βάσεων της εγκατάστασης των Α/Γ λόγω της εκχωμάτωσης αυτών,
• την βίαιη ακύρωση του ήπιου αιγαιοπελαγίτικου τοπίου του νησιού,
• την αναχαίτιση της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης του νησιού,
• την αποδημότευση των οικογενειών λόγω ανατροπής της επενδυτικής επιχειρηματικής και εργασιακής απασχόλησης των οικογενειών του νησιού και των άλλων επιχειρηματικών ελλήνων και αλλοδαπών,
• την διακοπή της συνέχισης της πολιτιστικής ιστορίας του νησιού από χιλιάδες αιώνες πριν.
• Με ανύπαρκτα οικονομικά, επιχειρηματικά κουφάρια εταιρειών, η Μονή Μεγίστης Λαύρας, έρχεται να ιδιοποιηθεί φυσικούς πόρους του νησιού μας προς ίδιο οικονομικό όφελος αυτής και των μοναχών της.
Ο Δήμος Σκύρου:
Προειδοποιεί τους εισβολείς επενδυτές ότι το περιβαλλοντοκτόνο βάρβαρο κοινωνικά και οικονομικά αδηφάγο αυτό ιδιωτικό της έργο δεν θα προχωρήσει.
Ο Δήμος Σκύρου καλεί την τοπική κοινωνία, τις περιβαλλοντικές τοπικές, πανελλαδικές και ευρωπαϊκές οργανώσεις να συστρατευθούμε για την ανατροπή του βάρβαρου αυτού περιβαλλοντοκτόνου σχεδίου που αποπειράται καταρχήν στη Σκύρο για να γενικευθεί στη συνέχεια ως έργο αναφοράς και στα άλλα νησιά και περιοχές της Ελλάδας ως οικονομικά πιο προσοδοφόρο και επιχειρηματικά πιο αποτελεσματικό.
Η αγωνιστική αντοχή και μαχητικότητα του Σκυριανού λαού και των φίλων κινημάτων και συμπαραστατών κοινωνικών ομάδων και πολιτών, είναι γνωστή από το παρελθόν της πρώτης απόπειρας (2010) της Μονής Μεγίστης Λαύρας.
Τους προειδοποιούμε ότι θα επαναβιώσουν και τώρα με όποιο τίμημα.
Αποφασίσαμε να πάρουμε αυτή την απόφαση, σήμερα καταμεσής της κρίσης της πανδημίας του κορονοιού στην πατρίδα μας. Σήμερα, που και η Σκύρος υποφέρει από τις συνέπιες της πανδημίας. Περιορισμός μετακινήσεων, οικονομική απραξία και πολύ δύσκολες
προοπτικές. Όμως θέλουμε να προειδοποιήσουμε την Ιερά Μονή και τους όποιους επίδοξους επενδυτές. Μετά την κρίση περιμένουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας και περισσότερο σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες, υγείας, παιδείας, κοινωνικής προνοίας και οικονομική δραστηριότητα με προτεραιότητα τον άνθρωπο και τον σεβασμό της βιώσιμης ανάπτυξης.
Τους προειδοποιούμε ότι θα ξαναδιαπιστώσουν την αποφασιστικότητα μας και τώρα, ιδιαίτερα μετά την περιπέτεια της πανδημίας. Δεν θα δεχθούμε αποφάσεις ενάντιες στην λογική και την συντριπτική θέληση των Σκυριανών, με όποιο τίμημα.

Απρίλης 2020

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...