Η Ρωσία προσβλέπει στον κυκλοφοριακό έλεγχο

Η Ρωσία προσβλέπει στον έλεγχο της κυκλοφοριακής συμφόρησης στον Βόσπορο

 Σήμερα, η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει πως η Βουλγαρία και η Ελλάδα προχώρησαν σημαντικά στο ζήτημα κατασκευής πετρελαιαγωγού, ο οποίος σχεδιάστηκε με στόχο την παράκαμψη του μποτιλιαρίσματος των μεταφορών που λαμβάνει χώρα στα, ελεγχόμενα από την Τουρκία, Στενά του Βοσπόρου, που αποτελούν την κύρια σύνδεση της Μαύρης Θάλασσας με το Αιγαίο Πέλαγος. Ο σχεδιαζόμενος αγωγός θα ωφελούσε κυρίως τους εξαγωγείς πετρελαίου της Ρωσίας και του Καζακστάν, συνδέοντας το Μπουργκάς της Βουλγαρίας με το ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

 

rwsia

 Αναλυτικά, η εφημερίδα αναφέρει:

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν και άλλες απόπειρες παράκαμψης του Βοσπόρου, με σημαντικότερη εκείνη της κατασκευής του αγωγού Μπακού-Τιφλίδος-Τσεϊχάν, κόστους 3.6 δις δολαρίων και μήκους 1000 μιλίων, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο στη Μεσόγειο απ’ ευθείας από το Αζερμπαϊτζάν. Ομοίως, δεν έλλειψαν οι εναλλακτικές προτάσεις κατασκευής αγωγών που να διασχίζουν τα Βαλκάνια ή να συνδέουν την βόρεια ακτή της Τουρκίας με το νότο.

Κάποιοι αναλυτές αμφιβάλλουν για το οικονομικό όφελος των εταιρειών που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, οδηγούμενοι στην υπόθεση πως η Ρωσία ακολουθεί το συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να αποφύγει να στείλει πετρέλαιο διαμέσου της Τουρκίας. Αν και το εμπόριο και οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ Ρωσσίας και Τουρκίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, υπάρχει εν τούτοις μια ιστορικά ανταγωνιστική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

“Ο πραγματικός στόχος της Ρωσίας σε ό,τι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης είναι η παράκαμψη της Τουρκίας”, αναφέρει ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Κέντρου για την Ρωσία και την Ευρασία, στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Αθήνας. Ο Julian Lee, έμπειρος ενεργειακός αναλυτής στο Κέντρο Παγκοσμίων Ενεργειακών Σπουδών του Λονδίνου, προσθέτει:- Τα εμπορικά επιχειρήματα υπέρ της κατασκευής του αγωγού είναι πολύ πιο αδύναμα από τα αντίστοιχα πολιτικά.-

Περίπου το 1/4 των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, οι οποίες ανέρχονται σε 5 εκ. βαρέλια ημερησίως, μετακινέίται από το Στενό του Βοσπόρου που ελέγχεται από την Τουρκία. Ο Semyon Vaynshtok, γενικός διευθυντής της κρατικής ρωσσικής εταιρείας ΟΑΟ Transneft,η οποία συμμετέχει στη σύμπραξη των ρως σικών εταιρειών που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού, δήλωσε χθες πως η ρωσική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα και την Βουλγαρία ένα προσχέδιο συμφωνίας αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι ανεπίσημα αναγνωρίζουν την
επιθυμία άμβλυνσης της τουρκικής διαπραγματευτικής ισχύος σε ό,τι αφορά την διέλευση των Στενών.

 

(Μετάφραση Ε. Χ.)

NOVEMBER 14, 2006

Bypassing a Major Oil Choke Point

Why a Proposed Bulgaria-to-Greece Pipeline To Circumvent the Bosporus Has Skeptics

BY ALKMAN GRANITSAS

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση