Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος

Πλατεία Αγ. Δημητρίου, στην Πετρούπολη (Αθήνα).

Λεωφορεία: 700 από σταθμοταό Αγ. Αντωνίου και Α11, Β11 από σταθμό Αττική (στάση “Παλαιό Τέρμα”)

http://votanikoskipos.blogspot.gr/

 

Ερώτηση: Τι είναι ο Βοτανικός Κήπος, με ποιες προοπτικές αποφασίστηκε η κατασκευή του και πως χρησιμοποιήθηκε από τον Δήμο;

Απάντηση: Είναι ένα έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο δε σχεδιάστηκε σωστά, αφού πήραν σαν πρότυπο το βοτανικό κήπο της Κοπεγχάγης χωρίς να λάβουν υπόψη τις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να λειτουργήσει ποτέ ως Βοτανικός Κήπος.

Το γυάλινο κτίριο μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, είναι εντελώς κατεστραμμένο και παραπέμπει σε χωματερή. Κανείς δεν αναφέρεται πια στα υπέρογκα ποσά που δαπανήθηκαν για να κατασκευαστεί. Το βοηθητικό κτίριο τον τελευταίο μισό χρόνο έχει επίσης εγκαταλειφθεί και έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές από βανδαλισμούς. Βρήκαμε ένα κτίριο διαλυμένο, γεμάτο σκουπίδια και ακαθαρσίες.

Ερώτηση: Γιατί οδηγηθήκαμε στην κατάληψη;

Απάντηση: Αποφασίσαμε να καταλάβουμε τα δύο αυτά διαλυμένα κτίρια για να τους δώσουμε ξανά ζωή, να τα μετατρέψουμε σε ένα χώρο πολιτισμικής δημιουργίας, οικολογικών – κοινωνικών δράσεων ,ανοιχτό σε όλη την κοινωνία. Ένα χώρο μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδεοληπτικά προσχήματα! Έναν Ελεύθερο, Δημόσιο και Κοινωνικό Χώρο!

Ερώτηση: Πώς θα λειτουργήσει ο «Βοτανικός Κήπος» ως Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος;

Απάντηση: Προτείνουμε σαν τρόπο λειτουργίας την άμεση δημοκρατία μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις στο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης.

Επιδιώκουμε να λειτουργήσει ο Βοτανικός ως χώρος καθημερινής συνάντησης, πολιτικής αναζήτησης και πολιτισμικής έκφρασης μέσα από:

• Εκδηλώσεις

• Κινηματογραφικές προβολές.

• Θεατρικές και Μουσικές Παραστάσεις.

• Εικαστικές Εκθέσεις.

• Μαθήματα (Θεάτρου, Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Μουσικής, Χορού, Ξένων Γλωσσών, Υπολογιστών , Ελληνικής Γλώσσας σε μετανάστες και Ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές. )

Καλούμε την κάθε μία και τον καθένα να συμμετέχει στην διαμόρφωση και λειτουργία του χώρου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση