Κοινωνικός Συνεταιρισμός ΜοικοΝΟΣ, πλώρη για μια Μύκονο καθαρή!

Μια μακρά πορεία και μια σειρά ενεργειών από εθελοντές πολίτες και κατοίκους της Μυκόνου είχε ευτυχή κατάληξη. Πριν λίγο καιρό (20.3.2013) μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία της Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΜοικοΝΟΣ. Με τη νέα αυτή προσπάθεια η υπόθεση της Ανακύκλωσης περνά στα χέρια των πολιτών που καλούνται να συμμετάσχουν ως μέτοχοι σε μια Συνεταιριστική Επιχείρηση κοινωνικής βάσης, τα μέλη της οποίας θα διαχωρίζουν τα απορρίμματα στην πηγή, στο σπίτι ή στον επαγγελματικό χώρο.
Η Μύκονος αποκτά με την πρωτοβουλία αυτή ένα εργαλείο που θα συμβάλει στη διατήρηση καθαρού του περιβάλλοντός της από αντικείμενα που μπορούν να ανακυκλωθούν και δίνει μια ανάσα ζωής στον ΧΥΤΑ που τη χρειάζεται για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και αντοχή.

Η Ιδρυτική Συνάντηση του Κοινωνικού Συνεταιρισμού ΜοικοΝΟΣ, έγινε στο Γρυπάρειο στις 20.3.2013. Εκ μέρους των εθελοντών που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν το δύσκολο εγχείρημα της ανακύκλωσης στη Μύκονο μίλησαν η Κατερίνα Σταύρου και ο Λεωνίδας Πατραμάνης.

Αναπτύχθηκε λεπτομερώς η μελέτη που έχει εκπονηθεί και αναλύθηκε η πρόταση για την σύσταση Κοινωνικού Συνεταιρισμού για την ανακύκλωση στη Μύκονο.

Το ενδιαφέρον των κατοίκων του νησιού να προχωρήσουμε σοβαρά με κατεύθυνση τη λύση του βραχνά των σύμμεικτων απορριμμάτων και την εφαρμογή συστήματος ανακύκλωσης υπήρξε κάτι περισσότερο από εμφανής.Έγιναν προεγγραφές μελών του Συνεταιρισμού, αναγνώστηκε και ψηφίστηκε το καταστατικό και αφού δόθηκε λίγων ημερών παράταση προχωρά προς έγκριση.

Αναμένεται περί το τέλος της Άνοιξης το καταστατικό του Συνεταιρισμού να έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές και να προχωρήσουμε σε άμεση σύσταση και έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων μπορούμε από αυτή τη σεζόν να έχουμε τη χαρά της οργανωμένης ανακύκλωσης στην πηγή και να απαλλάξουμε κατά ένα μεγάλο ποσοστό το φορτίο των απορριμμάτων της Μυκόνου μετατρέποντάς τα σε χρήσιμα προϊόντα κι εν τέλει σε κέρδος για το νησί μας.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους κατοίκους, τα νοικοκυριά και τους επιχειρηματίες της Μυκόνου να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα.Δήλωσε συμμετοχή και άλλαξε τον τόπο σου.

Είναι στο χέρι μας !!!

Mykonos Blues from OMIROS EVANGELINOS on Vimeo.

 

 

Ανακύκλωση της «ανακύκλωσης» στη Μύκονο

30.04.2014

Η Μύκονος, τα τελευταία δυο χρόνια, μας έχει προσφέρει εξαιρετικά διδακτικές εμπειρίες, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Καταρχήν αρνητικές: με τον άθλιο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων της, με την ανυπαρξία της ανακύκλωσης, αλλά και με τις απαράδεκτες πρακτικές της παράνομης μεταφοράς, στην Αττική, σύμμεικτων απορριμάτων, με το μανδύα των ανακυκλώσιμων. Αργότερα και θετικές: με τις πρωτοβουλίες ενεργών πολιτών του νησιού, που οδήγησαν στη δημιουργία του αστικού, μη κερδοσκοπικού, συνεταιρισμού «ΜοίκοΝΟΣ». Πρόκειται για μια εξαιρετική συλλογικότητα, που, σχεδόν μόνη της στο νησί, υπερασπίζεται το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μέσα σε ένα περιβάλλον κυριαρχίας των τάσεων της πλήρους ιδιωτικοποίησής της.

Θα θυμόμαστε τα περιστατικά της άνοιξης και του καλοκαιριού του 2013, όταν οι κινήσεις πολιτών ΠΡΩΣΥΝΑΤ και Ecoeleusis έφεραν στην επιφάνεια τις παράνομες μεταφορές σύμμεικτων απορριμμάτων στην Αττική, μέσω του αδιαφανούς κυκλώματος λειτουργίας του δήμου Μυκόνου, του συστήματος των μπλε κάδων (ΕΕΑΑ) και των ΚΔΑΥ της Αττικής, με την ανοχή και τη συγκάλυψη του ΕΔΣΝΑ, της περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Η προσπάθεια όλων των παραπάνω να παρουσιάσουν το θέμα σαν ένα ατυχές περιστατικό απέτυχε παταγωδώς. Πήρε μεγάλες διαστάσεις και έφερε στη θέση του απολογούμενου και τον ΕΟΑΝ και την ΕΕΑΑ (και στα ευρωπαϊκά όργανα), αλλά και τον ΕΔΣΝΑ, την περιφέρεια Αττικής και, προσωπικά, τον κ. Σγουρό. Ταυτόχρονα, πυροδότησε και τις μεταξύ τους «κόντρες». Ο ΕΔΣΝΑ και ο κ. Σγουρός, που χρόνια δέχονταν στη Φυλή (χρεώνοντάς το στους δήμους της Αττικής) το υπόλειμμα των μπλε κάδων των νησιών, μέσω των ΚΔΑΥ της Αττικής, αρνείται να το δεχτεί, δίνοντας παραστάσεις όψιμου λεονταρισμού. Ο ΕΟΑΝ θυμήθηκε ότι πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις από την ΕΕΑΑ και άδεια από τον ΕΔΣΝΑ για να θάβεται στη Φυλή το υπόλειμμα των μπλε κάδων των νησιών. Η ΕΕΑΑ σταμάτησε να υλοποιεί την ανακύκλωση στα περισσότερα νησιά, από το φθινόπωρο του 2013 μέχρι σήμερα. Ο δήμος Μυκόνου «σφυρίζει αδιάφορα», σαν να μην τον αφορά το ζήτημα και, πριν λίγες μέρες, ζητά από την ΕΕΑΑ να αναθέσει την ανακύκλωση στο νησί σε ιδιώτη εργολάβο (!).

Ένα χρόνο μετά τις πρώτες αποκαλύψεις, οι πολίτες της Μυκόνου, μέσω του συνεταιρισμού ΜοίκοΝΟΣ, έχουν δώσει μαθήματα υπευθυνότητας και υπεράσπισης του κοινωνικού συμφέροντος. Έχουν δείξει πόσο απλά ο δήμος της Μυκόνου (και κάθε άλλος δήμος ή ομάδα δήμων) θα μπορούσε να οργανώσει το δικό του δημοτικό σύστημα ανακύκλωσης, προσφέροντας απασχόληση και έσοδα στο δήμο και στην τοπική κοινωνία. Έχουν προσφέρει την «τεχνογνωσία» που απέκτησαν και τις υποδομές του συνεταιρισμού για να υλοποιηθεί μια τέτοια προσπάθεια, χωρίς αντίκρισμα, για την ώρα.

Αυτοί που απαξίωναν και προσπαθούσαν να αποθαρρύνουν την πρωτοβουλία των πολιτών, αναζητούν τώρα τη συνεργασία του συνεταιρισμού, ελπίζοντας, ίσως, να τους «ξελασπώσει» από τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται. Έτσι εξηγούνται οι απανωτές επικoινωνίες του ΕΟΑΝ και της ΕΕΑΑ με το συνεταιρισμό. Η μόνη που φαίνεται να μην έχει πάρει κανένα μήνυμα είναι η δημοτική αρχή της Μυκόνου, που επιμένει στην ανακύκλωση της «ανακύκλωσης», αναζητώντας για το έργο αυτό το «σωτήρα» ιδιώτη εργολάβο. Προφανώς, δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω της, ούτε ότι οι πολίτες του νησιού την έχουν αφήσει … μίλια πίσω.

Εξαιρετικά διαφωτιστική της κατάστασης είναι η ανακοίνωση του συνεταιρισμού ΜοίκοΝΟΣ, που ακολούθησε τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο της 17ης/4/2014, και την παραθέτουμε αυτούσια. Ας κρατήσουμε το εξής απόσπασμα, για να κατανοήσουμε τη συνθετότητα του προβλήματος:

«Το παράδοξο και εξοργιστικό, ταυτόχρονα, είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία ως συνεταιρισμός πολιτών να μάχεται για να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της ανακύκλωσης και την εφαρμογή ενός δημοτικού συστήματος ανακύκλωσης και την ίδια στιγμή το δημοτικό συμβούλιο να ωθεί στην ιδιωτικοποίησή της. Και αυτό παρά τις παραινέσεις του ΕΟΑΝ, παρά την παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο του προέδρου του ΜοίκοΝΟΣ κ. Σταύρου Ασημομύτη και παρά τη διαβεβαίωση της παρούσας δημοτικής αρχής, προς το ΔΣ του Συνεταιρισμού, για μία συνάντηση (που ποτέ δεν έγινε), ώστε να διερευνηθεί το νομικό πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Μυκόνου και στο Συνεταιρισμό ΜοίκοΝΟΣ. Αγνοώντας, δε, προκλητικά, την εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία, αλλά και την «τεχνογνωσία», που έχει κατακτήσει ο τελευταίος στο μικρό διάστημα της λειτουργίας του και αρνούμενο να επωφεληθεί από την ανιδιοτελή δράση του».

Η περίσταση προσφέρεται για να γίνει μικρή μνεία του δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Ενός δήμου που εμφανίστηκε να δίνει μια πολύ καλή εικόνα και να πετυχαίνει υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης. Ο οποίος, στην πορεία, θεώρησε καλό να παραχωρήσει αυτή τη δραστηριότητα σε εργολάβο. Το χάλι που επακολούθησε αποτυπώνεται στο πολύ πρόσφατο δημοσίευμα που παραθέτουμε. Για την ιστορία: η διερεύνηση και η δημοσιοποίηση του θέματος από την ΠΡΩΣΥΝΑΤ ξεκίνησε με αφορμή μια δημόσια παρέμβαση της δημοτικής αρχής Μυκόνου, που αμφισβητούσε τα «πρωτεία» της Σύρου στην ανακύκλωση. Ένα χρόνο μετά, είναι να θλίβεται κανείς/μία με τα «κατορθώματα» και των δύο …

Περισσότερα εδώ: http://prosynat.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html

 

ΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

30.04.2014

Αγαπητοί συμπολίτες,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε και επιβάλλεται να σας πληροφορήσουμε για μία σημαντική εξέλιξη στο θέμα της διαχείρισης της ανακύκλωσης στην Μύκονο.

Την Πέμπτη 17 Απριλίου 2014 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου. Ανάμεσα στα θέματα προς συζήτηση ήταν και η “έγκριση πρότασης για την αντιμετώπιση του ανακύψαντος (;) θέματος της ανακύκλωσης” ως 19ο θέμα στην ημερήσια διάταξη (έχουμε την εντύπωση ότι θα έπρεπε να είναι στην κορυφή της ιεράρχησης των θεμάτων!).

Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε “ο Δήμος Μυκόνου να επανεκκινήσει την συλλογή των ανακτώμενων υλικών με τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό”, δηλαδή να πραγματοποιήσει την ανακύκλωση με τον ίδιο απαράδεκτο και άθλιο τρόπο (χωρίς διαλογή στην πηγή, με τα σύμμεικτα απορρίμματα να βαπτίζονται ανακυκλώσιμα και τους μπλε κάδους ξέχειλους από σκουπίδια). Επιπρόσθετα, κάνει λόγο για την παρεμβολή ενός τοπικού ιδιωτικού κέντρου ανακύκλωσης, στο οποίοθα οδηγείται το περιεχόμενο των μπλε κάδων, γεννώντας εύλογες απορίες για το τι μπορεί να διαδραματίζεται στο παρασκήνιο. Η δημοτική αρχή στην εισήγησή της άφησε να εννοηθεί ότι η παραπάνω είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις που πρότεινε ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Πάνω σε αυτήν την απόφαση οφείλουμε να κάνουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις:Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, η εποπτεύουσα κρατική αρχή για την ανακύκλωση σε πανελλαδικό επίπεδο, με το έγγραφό του(3308/11.4.2014) προς το Δήμο Μυκόνου παραδέχεται δημοσίως, για πρώτη φορά, ότι η ανακύκλωση στην Μύκονο δεν λειτουργεί σωστά, αφού“είναι γνωστά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την μη σωστή εφαρμογή της ανακύκλωσης στη νήσο Μύκονο, με αποτέλεσμα σήμερα να εκτελείται σε περιορισμένο βαθμό από τοπικό Συνεταιρισμό και να έχει εκτεθεί η χώρα μας στην Ε.Ε.”

Επιπλέον ο ΕΟΑΝ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της διαλογής στην πηγή ως την προσφορότερη μέθοδο ανακύκλωσης στο νησί, σε αντίθεση με την απόφαση του Δήμου Μυκόνου, που, προκλητικά, την αγνοεί. Στο τέλος, δε, του συγκεκριμένου εγγράφου γίνεται ειδική μνεία στο Συνεταιρισμό ΜοίκοΝΟΣ αφού “χρήσιμη θα ήταν η συνεργασία του Δήμου με τον Αστικό Συνεταιρισμό ΜοίκοΝΟΣ, φορέα που εκτελεί δράσεις ανακύκλωσης στο διάστημα που διεκόπη η δραστηριότητα του Δήμου, προκειμένου να υπάρξουν συνέργειες προς το κοινό όφελος”.

Τελειώνοντας, το έγγραφο του ΕΟΑΝ επισημαίνει ότι

“σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τόσο του Συλλογικού Συστήματος Διαχείρισης της Ανακύκλωσης (σημ. ΕΕΑΑ), όσο και του Δήμου Μυκόνου θα εφαρμοστεί το άρθρο 20 του Ν. 2939/2001” (που προβλέπει πρόστιμα για την μη συμμόρφωση!)

Παράλληλα, το συλλογικό σύστημα διαχείρισης (ΕΕΑΑ) έχει επιδοθεί σε κρούσεις προσεταιρισμού του συνεταιρισμού ΜοίκοΝΟΣ, αναγνωρίζοντας, έμμεσα, τις τεράστιες ευθύνες που το βαραίνουν για τη σημερινή κατάσταση της ανακύκλωσης στο νησί μας, αλλά και τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Ενώ, λοιπόν, βλέπουμε τους επίσημους φορείς να αναγνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος και να προτρέπουν το Δήμο να συνεργαστεί με το συνεταιρισμό ΜοίκοΝΟΣ, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου στρουθοκαμηλίζει, αποφασίζει την επιστροφή σε ένα αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης της ανακύκλωσης,αποποιείται τις ευθύνες του και προσπαθεί να φορτώσει τις επιλογές του σε άλλους, προτείνοντας η ΕΕΑΑ να συμφωνήσει με κάποιο ιδιωτικό ΚΔΑΥ!

Το παράδοξο και εξοργιστικό, ταυτόχρονα, είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία ως συνεταιρισμός πολιτών να μάχεται για να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της ανακύκλωσης και την εφαρμογή ενός δημοτικού συστήματος ανακύκλωσης και την ίδια στιγμή το δημοτικό συμβούλιο να ωθεί στην ιδιωτικοποίησή της. Και αυτό παρά τις παραινέσεις του ΕΟΑΝ, παρά την παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο του προέδρου του ΜοίκοΝΟΣ κ. Σταύρου Ασημομύτη και παρά τη διαβεβαίωση της παρούσας δημοτικής αρχής, προς το ΔΣ του Συνεταιρισμού, για μία συνάντηση (που ποτέ δεν έγινε), ώστε να διερευνηθεί το νομικό πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Μυκόνου και στο Συνεταιρισμό ΜοίκοΝΟΣ. Αγνοώντας, δε,προκλητικά, την εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία, αλλά και την «τεχνογνωσία», που έχει κατακτήσει ο τελευταίος στο μικρό διάστημα της λειτουργίας του και αρνούμενο να επωφεληθείαπό την ανιδιοτελή δράση του.

Πέρα από όλα τα άλλα, προκύπτουν και ζητήματα εγκυρότητας της συγκεκριμένης απόφασης, όπως: η απουσία από τη συνεδρίαση δύο από τους δημοτικούς συμβούλους, που φέρονται να προσυπογράφουν την απόφαση, η μη ανάγνωση και η απόκρυψη του εγγράφου του ΕΟΑΝ για την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, καθώς και μια σειρά άλλων ζητημάτων νομικής φύσης, για τα οποία ο Συνεταιρισμός ΜοίκοΝΟΣ επιφυλάσσεται να ενεργήσει καταλλήλωςως προς τη νομιμότητά τους.

Πρωτίστως, όμως, προκύπτει μέγα ηθικό και πολιτικό ζήτημα για το δικαίωμα αυτού του ακρωτηριασμένου Δημοτικού Συμβουλίου (παρόντες, μόλις, 8 σύμβουλοι κατά την ψηφοφορία) να λαμβάνει αποφάσεις που θα δεσμεύουν και την επόμενη Δημοτική Αρχή, ένα μόλις μήνα πριν τις εκλογές.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν στην ψηφοφορία για το συγκεκριμένο ζήτημα να τοποθετηθούν δημοσίως. Συγκεκριμένα τους δημοτικούς συμβούλους που υπερψήφισαν τη πρόταση: Γρυπάρη Ειρήνη, Σκαγιά Δημήτριο, Σαλάχα Νικόλαο, Μπάλλα Δήμήτριο,Θεοχάρη Ιωάννη και Ατζαμόγλου Μιλτιάδη , αυτούς που ψήφισαν παρών και παρούσα, αντίστοιχα, Κουσαθανά Αντώνιο και Καμμή Άννα, καθώς και αυτούς που ενώ δεν παραβρίσκονταν, τα ονόματά τους αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ως παρόντες Παναγιωτακόπουλο Λάμπρο και Κονταράτο Ιωάννη.

Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν θέση για τη συγκεκριμένη απόφαση και τις μεθοδεύσεις αλλά και να στηρίξουν έμπρακτα αυτή την κοινή προσπάθεια των κατοίκων του νησιού για μία ολοκληρωμένη διαχείριση της ανακύκλωσης στη Μύκονο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αστικός Συνεταιρισμός ΜοίκοΝΟΣ, επιφυλασσόμενος για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του, δηλώνει ότι θα είναι παρών με συνέπεια και συνέχεια στον αγώνα για μία καθαρή και πολιτισμένη Μύκονο, όπως αξίζει στο νησί που αγαπάμε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΜοίκοΝΟΣ ΣΥΝ.Π.Ε.

http://moikonos.wordpress.com/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση