Κοινότητα Πελίτι

 

Το Πελίτι, μία κοινότητα βασισμένη στην καλλιέργεια της γης, βρίσκεται έξω από το Παρανέστι της Δράμας. Μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητές του είναι η δημιουργία προγράμματος ανταλλαγής σπόρων μεταξύ αγροτών στην Ελλάδα. Το Πελίτι έχει σαν στόχο να δρα ταυτόχρονα ως τράπεζα σπόρων αλλά και να προωθεί τούς σπόρους που κατάγονται αυθεντικά από το ελληνικό έδαφος.

 

 

www.peliti.gr

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα της Εναλλακτικής  κοινότητας “Πελίτι”

 

34arthro 30

 

“Από χέρι σε χέρι

και από γενιά σε γενιά

για να μην χάσουμε αύριο

αυτά που έχουμε σήμερα”

 

Το Πελίτι ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη ως προσωπική του ανάγκη το 1995.

Σήμερα αγκαλιάζει πολλούς και μάλιστα διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Το σήμα του “Πελίτι” είναι ένα δέντρο μια βελανιδιά.

Πιασμένοι χέρι, χέρι χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκες.

Είναι εμπνευσμένο από έναν Ινδιάνικο μύθο.

Προτάθηκε και σχεδιάστηκε αρχικά από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη

Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά.

Η επωνυμία “Πελίτι” είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου νομού Δράμας.  

Οι βασικοί στόχοι του “Πελίτι” είναι:

η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.

Φιλοσοφικό υπόβαθρο του “Πελίτι”

Ξεκινάμε από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι’ αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τα γεγονότα με τη στάση και τη σκέψη μας. Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων ούτε φταίνε οι άλλοι γίa αυτά που ζούμε εμείς. Εστιάζουμε την προσοχή μας στα θετικά πράγματα που γίνονται και αυτά ως δια μαγείας αυξάνουν.

Δε γνωρίζουμε τι είναι το καλό και τι το κακό. Δε γνωρίζουμε γιατί γίνονται κάποια γεγονότα. Αν δούμε τα πράγματα μέσα στην πορεία του χρόνου, αυτό που σήμερα είναι πόνος αύριο θα είναι χαρά και μετά μπορεί να είναι πάλι πόνος και ούτω καθεξής. Δεν έχει σημασία η κοινωνική ή η οικονομική μας θέση. Η σκέψη μας είναι πολύ δυνατή και αρκετή για να κατευθύνει τα πράγματα. Όλοι μαζί έχουμε ακόμη πιο μεγάλη δύναμη. Το σημαντικό δεν είναι να βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγει στην αγορά ένα καινούριο προϊόν. Το ζήτημα είναι αν θα το στηρίξουμε ή όχι. Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πολεμάμε με κανέναν έξω από μας, αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές. Κάθε μέρα με το πιρούνι μας επιλέγουμε τη γεωργία και πλανήτη θέλουμε.

Νομικό πρόσωπο του Πελίτι

Το Πελίτι είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, εγκεκριμένη από το πρωτοδικείο της Δράμας.

Συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών

Το Πελίτι ασχολείται με τη συλλογή, διάδοση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών. Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.

Εξερευνητικές αποστολές

Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και την νησιώτικη χώρα. Το Πελίτι από το 1995 ως σήμερα έχει διανέμει πάνω από 2000 ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ. λ. π.,. σε περισσότερους από 100.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές.

Αποστολές σπόρων

Το Πελίτι έχει την δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων σε καλλιεργητές. Οι σπόροι αυτοί είναι αβελτίωτες ποικιλίες και δίνονται δωρεάν από το Πελίτι.

Η περίοδος αποστολής σπόρων από το Πελίτι με το ΕΛ. ΤΑ είναι από τον Οκτώβριο ως το Φεβρουάριο.

Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών

Το Μάρτιο του 1999, το Πελίτι οργάνωσε την πρώτη συνάντηση ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών, στην Κάρπη του νομού Κιλκίς. Αυτή η πρώτη συνάντηση μετεξελίχθηκε στην Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.

Το Σάββατο 11 Μαΐου του 2013 θα πραγματοποιηθεί η 13η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας. Από την 5η Πανελλαδική Γιορτή καθιερώθηκε ως χρόνος διεξαγωγής το Σάββατο μετά το Πάσχα και από τη 10η Πανελλαδική πραγματοποιείτε στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου.

Οι στόχοι της γιορτής είναι:

1. Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ α.

2. Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.

3. Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.

4. Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Κατά τόπους αγροκτήματα

Τα «Κατά Τόπους Αγροκτήματα…» είναι ένα δίκτυο καλλιεργητών. Ξεκίνησε το 2000 από το Πελίτι με σκοπό τη ζωντανή διατήρηση, διάδοση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών. Είναι ένας χάρτης για το πού υπάρχουν καλλιεργητές παραδοσιακών ποικιλιών. Το πώς καλλιεργούνται οι ποικιλίες είναι ένα δεύτερο θέμα για το Πελίτι στο συγκεκριμένο δίκτυο. Τα “κατά τόπους αγροκτήματα…” είναι ένας χάρτης που καταγράφει τους καλλιεργητές, την περιοχή τους και τις ποικιλίες που διατηρούν.

Ακόμη τα “κατά τόπους αγροκτήματα…” είναι το βασικό έντυπο του Πελίτι, παρουσιάζουν αυτά που έγιναν και αυτά που είναι να γίνουν κυκλοφορούν κάθε Σεπτέμβριο μόνο σε έντυπη μορφή. Από το Σεπτέμβριο του 2011 κυκλοφορεί το 11ο τεύχος.

7η Απριλίου μέρα αφιερωμένη από το Πελίτι στις ντόπιες ποικιλίες

Το 2002 ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης πρότεινε στο δάσκαλο Νίκο Δομπάζη οι μαθητές του να μοιράσουν φυτά από ντόπιες ποικιλίες στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Από αυτή την πρώτη δημόσια διανομή ντόπιων ποικιλιών, καθιερώσαμε την “7η Απριλίου” ως μέρα αφιερωμένη στις ντόπιες ποικιλίες. Σήμερα πραγματοποιούντε δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αλμυρό, Αθήνα, Εύβοια, Αίγινα, Ηράκλειο, κ.α. Η εκδήλωση πέρασε τα σύνορα της χώρας μας και πήγε στη γειτονική Τουρκία και όχι μόνο.

Στη γιορτή πάμε να πάρουμε ένα μέρος από την ευθύνη μας για το θέμα των ντόπιων ποικιλιών.

Τοπικές ομάδες του Πελίτι

Από το 2006 έχουν ξεκινήσει να φυτρώνουν σε διάφορες περιοχές της χώρας τοπικές ομάδες του Πελίτι με κύριο μέλημα τη διοργάνωση των εκδηλώσεων σε τοπικό επίπεδο.

Σήμερα Μάιος 2012 υπάρχουν 11 τοπικές ομάδες σε όλη τη χώρα.

1. Νομός Ροδόπης Ομάδα Κομοτηνής

2. Νομός Θεσσαλονίκης Ομάδα Βασιλικών

3. Β. Α. Αιγαίο Ομάδα Λήμνου

4. Νομό Κοζάνης Ομάδα Κοζάνης

5. Νομό Ιωαννίνων Ομάδα Ιωαννίνων

6. Μαγνησίας Ομάδα Αλμυρού

7. Νήσος Ευβοία Ομάδα Ευβοίας

8. Νομός Αιτωλοακαρνανίας Ομάδα Περατιάς

9. Νομός Αττικής Ομάδα Αίγινας

10. Νομός Ηλείας Ομάδα Αρχαίας Ολυμπίας

11. Νομός Ηρακλείου Ομάδα Ηρακλείου

Εγχειρίδιο για τη συλλογή και τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών

Το “εγχειρίδιο για την συλλογή και διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών”, είναι ένα βιβλιαράκι που αναφέρεται στο πώς να συλλέξετε σπόρους και πώς να τους συντηρήσετε. Εκδόθηκε με σκοπό να βοηθήσει τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές.

Ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος

Το 2002 ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης μαζί με τη Σοφία Γίδα ξεκίνησαν το “Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα, του Πελίτι” με σκοπό: την επαφή και συνεργασία των ανθρώπων χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος. Κάθε χρόνο εκδίδεται το έντυπο “από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά” Από το Σεπτέμβριο του 2011 κυκλοφορεί το 10ο τεύχος.

Τα Οικονομικά του “Πελίτι”

Το Πελίτι στηρίζει τις δράσεις του σε εθελοντές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες στα δύο δίκτυα του Πελίτι, οι συνεργαζόμενοι καλλιεργητές οι εθελοντές στις γιορτές και τις εκδηλώσεις του Πελίτι, ξεπερνάνε τους 700 εθελοντές.

Στον εορτασμό της 7ης Απριλίου τη σχολική χρονιά συμμετείχαν κοντά στους 1000 μαθητές.

Τα έσοδα του Πελίτι είναι από:

α) τις προσφορές και δωρεές, των φίλων του

β) τις εκδόσεις του Πελίτι (βιβλία, καρτ ποσταλ, μπλουζάκια, πάνινες τσάντες κ.α).

γ) από τους οικονομικούς υποστηρικτές.

Αν επιθυμείς μπορείς να γίνεις οικονομικός υποστηρικτής του Πελίτι,

Με την ελάχιστη συνδρομή των 20 ευρώ θα λαμβάνεις κάθε χρόνο την ετήσια έκδοση “Κατά τόπους αγροκτήματα…”

Για την οικονομική υποστήριξη του “Πελίτι” έχει ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός στην Αγροτική τράπεζα της Ελλάδος.

Αριθμός λογαριασμού: 198 04 003033 49

IBAN:GR21 0430 2120 0019 8040 0303 349

BIC:ABGRGRAA

Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

είναι σημαντικό, να μας ενημερώσετε για την κατάθεση σας στο peliti@peliti.gr ή στο τηλέφωνο 2524022059 (εννιά το πρωί με μία το μεσημέρι).

Η γη του Πελίτι.

Το 2009 το Πελίτι απόκτησε τη δική του γη μια έκταση 6 στρεμμάτων στο Μεσοχώρι Παρανεστίου του Νομού Δράμας.

Για περισσότερες πληροφορίες
Το γραφείο του Πελίτι είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 το πρωί έως τις 13:00 το μεσημέρι.
Βρίσκετε στο Μεσοχώρι Παρανεστίου του νομού Δράμας.
Για να μας επισκεφθείτε θα πρέπει πρώτα να έχουμε κλείσει ραντεβού, τηλ.2524022059, ευχαριστούμε.

Δείτε το χάρτη της περιοχής

email: peliti@peliti.gr ή στο τηλέφωνο 2524022059 ( εννιά το πρωί με μία το μεσημέρι)

Ταχ. διεύθυνση: Πελίτι, Ταχ. Παρανεστίου, Τ. Κ. 66035 Παρανέστι

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση